Людям з порушення зору Звичайна версія

Фонд гарантування у відкритому листі закликав керівників діючих банків не сприяти недобросовісним діям колишніх акціонерів неплатоспроможних банків

13.02.2018

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб звертається із відкритим листом до керівників діючих банків України із закликом проявити свою свідому професійну і громадянську позицію. Повний текст відкритого листа Фонду гарантування до керівників діючих банків:

Відкритий лист Фонду гарантування вкладів фізичних осіб

керівникам діючих банків

 

Шановні колеги!

Безпрецедентна ситуація, що склалася на банківському ринку України, зухвалі, а подекуди і відверто аморальні та недобросовісні дії декого з колишніх акціонерів банків, що ліквідуються, змушують Фонд гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд гарантування) бити на сполох та заручатися підтримкою професійної і відповідальної банківської спільноти, для якої власне ім’я – не порожні слова. Адже на кону – репутація та стабільність усіє банківської системи України.

За останні п’ять років Національний банк України передав в управління Фонду гарантування 96 банків. Ні на один день, навіть у часи, коли регулятор виводив з ринку по 33 банки (2014,2015рр), а сума виплат гарантованого відшкодування вкладникам сягала 50 млрд грн за рік (2015 р) – Фонд гарантування не знехтував своїм обов’язком: усім вкладникам (за цей час їх було майже два мільйони осіб), повернув у межах гарантованої суми свої кошти. Загалом за цей період ми виплатили майже 90 мільярдів гривень. Левову частку цієї колосальної суми Фонд гарантування запозичив з державного бюджету під ринкові до 12,5% річних. Від початку ми розуміли, що це надто висока ціна. Але не піти на цей крок – означало б не тільки зруйнувати банківську систему, а похитнути стабільність усієї країни. Фонд гарантування став буфером, який прийняв і до цих пір змушений тримати основний удар, нанесений кризою.

Натомість, більшість колишніх акціонерів та ТОП-менеджерів банків, що своїми рішеннями та ризиковою діяльністю довели їх до неплатоспроможності, не відчувають за це жодної відповідальності. При цьому бажання дистанціюватися від проблем своїх колишніх партнерів – клієнтів збанкрутілих банків, недостатність майна для розрахунку з кредиторами – навіть не найбільше зло. Найкричущіші випадки розгортаються довкола таких банків як ПАТ «УкрІнБанк» (кінцевий власник істотної участі з найбільшою часткою Клименко О. В.) та АТ «ЗЛАТОБАНК» (кінцевий власник істотної участі з найбільшою часткою Якіменко О. А.), де колишні акціонери, здобувши у судах ситуативні перемоги щодо оскарження рішень про віднесення їх банків до категорії неплатоспроможних, «вибили» з держреєстрів уповноважених осіб Фонду гарантування, заволоділи активами банків, при цьому – залишивши борги Фонду гарантування, а зрештою – і всім діючим банкам, які у т.ч. за рахунок своїх внесків та спецзборів змушені будуть їх повертати.

 Зараз ці колишні акціонери намагаються у найкоротший строк реалізувати активи банків. У найкоротший – тому що крапка у судових справах ще не поставлена: винесені «Іменем Закону України» проти народу України рішення – оскаржуються Фондом гарантування і оскаржуватимуться до того моменту, поки справедливість, здоровий глузд і врешті-решт законність не візьмуть гору.

Держава в особі Фонду гарантування уже виплатила вкладникам цих банків 2,5 млрд грн. Крім того, ще майже на 10 млрд грн акцептовано вимоги інших кредиторів цих банків (приміром, майже 1 млрд грн АТ «ЗЛАТОБАНК» винен Національному банку). Саме управління активами цих банків та їх продаж – джерело для задоволення кредиторських вимог.  

Сьогодні до Фонду гарантування надходять повідомлення про виставлення на продаж сторонніми особами активів ПАТ «УкрІнБанк» та АТ «ЗЛАТОБАНК» без відома та без дотримання вимог Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Нам також відомо про звернення колишніх акціонерів та ТОП-менеджерів таких фінустанов до діючих банків із пропозиціями придбати активи цих неплатоспроможних банків. А крім того – із запитами про відкриття нових кредитних ліній для них та афілійованих з ними юридичних осіб, які, користуючись ситуацією, припинили виконувати свої уже існуючі зобовʼязання перед ПАТ «УкрІнБанк» та АТ «ЗЛАТОБАНК».

Фонд гарантування закликає діючі банки бути обачними при виборі своїх партнерів та ретельно зважувати усі обставини перед прийняттям рішень. Ми закликаємо банки бути свідомими того, що подібні дії акціонерів є фактично злочинними спробами нанести мільярдні збитки державі та кредиторам цих банків.

Ніхто з них навіть не обіцяє повернути державі виплачені у межах гарантованої суми відшкодування кошти, так само – як і розрахуватися із кредиторами. Тому ми закликаємо вас, професійних та відповідальних банкірів, які завоювали на ринку ім’я та дорожать ним, – не ставати частиною оборудки, не фінансувати афери та не заохочувати дії акціонерів ПАТ «УкрІнБанк» та АТ «ЗЛАТОБАНК», які ставлять під удар стабільність Фонду гарантування і як наслідок – усієї банківської спільноти.      

  У свою чергу Фонд гарантування вживатиме усіх передбачених чинним законодавством методів задля повернення цих банків у правову площину та відновлення свого контролю над активами. Усі факти неправомірних відчужень майна банків будуть оскаржені, а активи – повернуті. Фонд гарантування ніколи не відмовиться від боротьби за них.

Сьогодні, після того як з банківського ринку України фактично пішло дві третини банків, настав сприятливий період для запровадження нових, справедливих та чесних методів ведення банківського бізнесу. У наших руках – відновлення довіри громадян до банківського сектору. А для цього потрібні сильний і стабільний Фонд гарантування та професійна і відповідальна банківська спільнота.

Зважаючи на це, розраховуємо на вашу відповідальну та свідому професійну і громадянську позицію.

 

Довідково

ПАТ «УкрІнБанк» виводиться з ринку з 25.12.2015. Фонд гарантування виплатив вкладникам банку 1 760,6 млн грн. Загальна сума реєстру акцептованих вимог кредиторів становить 3 027, 6 млн грн.

13 липня 2016 року до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань (ЄДР) внесено зміни, якими юридичну особу ПАТ «УкрІнБанк» було перереєстровано на нового керівника за новою юрадресою, і навіть – перейменовано: приватним нотаріусом було внесено зміни до відомостей про юридичну особу, якими змінено повне та скорочене найменування, місцезнаходження і відомостей про керівника юридичної особи. Новою назвою банку стало ПАТ «УКРІНКОМ», а адресою місцезнаходження – Луганська область, м. Сєвєродонецьк, вул. Сметаніна, буд 3-А. Перереєстрація юрособи дозволяє великим позичальникам, серед яких чимало афілійованих із акціонерами банку осіб, уникнути погашення своїх кредитів.

«Іменем Закону України» винесено рішення – передати усі активи в управління «правонаступнику» банку ПАТ «УКРІНКОМ», а всі зобов’язання – пробачити/залишити за Фондом гарантування. 

АТ «ЗЛАТОБАНК» виводиться з ринку з 14.02.2015. Фонд гарантування виплатив вкладникам банку 825 млн грн. Загальна сума реєстру акцептованих вимог кредиторів становить 6 808,6 млн грн. (у т.ч. 839 млн грн – заборгованість перед НБУ).

Реєстратор Київської філії комунального підприємства «Реєстрація нерухомості та бізнесу» поновив у реєстрі юридичних осіб записи про наявність у колишніх керівників повноважень на управління банком-банкрутом. Зміни реєстратором керівництва у АТ «ЗЛАТОБАНК» начебто внесені на підставі судового рішення – суперечать самому судовому рішенню, яким було відмовлено позивачу у задоволенні позовної вимоги щодо відновлення повноважень колишніх органів управління банку.