Людям з порушення зору Звичайна версія

Ініціювання банкрутства ПАТ «ЗЛАТОБАНК» в обхід процедур Фонду гарантування загрожує збитками кредиторам банку

17.05.2019

Як стало відомо Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд гарантування) з відкритих даних Єдиного державного реєстру судових рішень та офіційного веб-ресурсу «Судова влада», 15.04.2019 Господарським судом Києва прийнято заяву про порушення провадження у справі про банкрутство ПАТ «ЗЛАТОБАНК» за заявою кредитора банку. Заяву було прийнято до розгляду, незважаючи на те, що законодавством України визначено, що ліквідація банків може відбуватись виключно у межах процедур, передбачених Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», а не за загальною процедурою банкрутства.

Фонд гарантування наголошує, що скасування у судовому порядку в межах справи № 826/2184/17 рішень Національного банку України та Фонду гарантування про визнання неплатоспроможним та ліквідацію ПАТ «ЗЛАТОБАНК» жодним чином не позбавляє його статусу банку. У будь-якому разі ПАТ «ЗЛАТОБАНК» як банківська установа має або перебувавати під наглядом регулятора - Національного банку України, або виводитися з ринку Фондом гарантування, а тому не може ліквідуватися в інший спосіб, ніж це визначено Законами України «Про банки і банківську діяльність» та «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Спрямування банку, який не здатний у повному обсязі виконати взяті на себе зобов’язання перед своїми кредиторами (є неплатоспроможним) в банкрутство в обхід процедур, визначених Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» не тільки суперечить вимогам чинного законодавства, а й завдає збитків кредиторам цього банку. Банкрутство банку за загальною процедурою створює ситуацію, за якої акціонери та пов’язані особи, які мали вплив на діяльність банку і причетні до настання його неплатоспроможності, стають кредиторами на одному рівні з іншими кредиторами, у тому числі Фондом гарантування, який за свій рахунок здійснив виплати відшкодування вкладникам. Згідно ж із Законом «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» кредитори, які не є пов’язаними з банком особами, мають вищий пріоритет.

Нагадаємо, що з моменту визнання 13.05.2015 ПАТ «ЗЛАТОБАНК» неплатоспроможним Фонд гарантування виплатив загалом близько 825 млн грн майже 14 тисячам його вкладників. Ліквідаційна маса ПАТ «ЗЛАТОБАНК», затверджена рішенням  виконавчої дирекції Фонду гарантування, складає 1,6 млрд грн, при цьому загальна сума акцептованих кредиторських вимог сягає 6,9 млрд грн. 5 лютого 2019 року Велика Палата Верховного Суду своєю постановою ухвалила рішення, яким, по суті, визнала неправомірним віднесення ПАТ «ЗЛАТОБАНК» до категорії неплатоспроможних.