Людям з порушення зору Звичайна версія

До уваги кредиторів АТ «Златобанк»!

10.07.2019

19.06.2019 ухвалою Господарського суду міста Києва відкрито провадження у справі № 910/4475/19 про банкрутство АТ «Златобанк». Відповідне оголошення оприлюднено 25.06.2019 на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України.

Керуючись інтересами кредиторів, Фонд гарантування вкладів звертає їхню увагу на те, що відповідно до частини першої статті 23 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом», конкурсні кредитори за вимогами, які виникли до дня відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство, зобов’язані подати до господарського суду письмові заяви з вимогами до боржника і документи, що їх підтверджують, протягом тридцяти днів від дня офіційного оприлюднення оголошення про відкриття провадження. Тобто граничний строк на заявлення грошових вимог до боржника кредиторами АТ «ЗЛАТОБАНК» - 25.07.2019 року. Відтак, рекомендуємо кредиторам АТ «Златобанк» в межах цього строку звернутись зі своїми письмовими заявами з вимогами до боржника у справі №910/4475/19 про банкрутство. Зазначимо, що це не позбавляє кредиторів прав, передбачених Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб».

Окремо також наголошуємо, що прийом заяв здійснюється не на вимогу Фонду, а на виконання вищевказаної ухвали Господарського суду міста Києва. Зі свого боку, Фонд гарантування не погоджується з цією ухвалою і вважає її незаконною, адже ліквідація банків має відбуватись не за загальною процедурою банкрутства, а виключно у межах процедур, передбачених Законом України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», за якими пріоритетне право на отримання коштів мають не акціонери, а кредитори банку.

Тому Фонд гарантування вкладів звернувся до Північного апеляційного господарського суду (через Господарський суд міста Києва) з апеляційною скаргою на ухвалу Господарського суду міста Києва.

Як повідомляв Фонд грантування вкладів, 05.02.2019 Велика Палата Верховного Суду своєю постановою ухвалила рішення, яким, по суті, визнала неправомірним віднесення ПАТ «ЗЛАТОБАНК» до категорії неплатоспроможних, а 15.04.2019 Господарським судом Києва прийнято заяву про порушення провадження у справі про банкрутство ПАТ «ЗЛАТОБАНК» за заявою кредитора банку.